Піно грі – це формально білий сорт винограду з рожево-сірою шкіркою.

Батьківщина піно грі - Бургундія (Франція), де зараз він не має популярності та не вирощується. У Франції основні посадки піно грі знаходяться в Ельзасі з його високогірними виноградниками.

Своєю другою батьківщиною піно грі може вважати північ Італії, особливо Венето, Фріулі та Трентіно-Альто-Адідже. Назва сорту тут також вимовляється з італійським акцентом і звучить як піно гріджо.

Піно грі – це мутація сорту піно нуар, від якого він ззовні відрізняється тільки світлим кольором ягід. Поки виноград не дозріє, ці сорти важко відрізнити один від одного. Але потім піно грі набуває кольору та характерної для себе гами відтінків: від помаранчево-рожевого до пурпурно-сірого. Завдяки цьому він отримав у своїй назві приставку «грі», яка перекладається з французького як «сірий». І хоча такий опис не зовсім відповідає реальному кольору ягід, але саме він широко використовується в назві сорту в інших європейських країнах: в Німеччині - grauer (грауер), в Словенії - sivi (сіві), в Чехії - sede (седе).

Піно грі (гріджо) часто використовують в купажах для виробництва ігристих вин як у Франції, так і в Італії. Формально піно грі може входити до складу купажів в Шампані, але на практиці його посадки там займають менше 1% всієї площі виноградників.

Піно грі більш насичений та часто має залишковий цукор. Це улюблений сорт в Ельзасі, з якого роблять чудові вина з винограду, враженого благородною пліснявою. Для піно грі характерні солодкі плодові аромати нектарина та стиглого персика, лимонного пирога, груші та меду, які можуть бути приправлені імбиром.

Піно гріджо – це не просто піно грі по-італійськи. Стилістика італійського піно гріджо настільки відмінна від французького піно грі, що можна сміливо говорити про майже самостійні сорти.

Характер італійського вина з піно гріджо більш свіжий та легкий. Врожай збирають рано вранці, щоб зберегти в ягодах максимум свіжості, якої часто не вистачає цьому сорту. Піно гріджо рідко сприймає тривалу витримку, тому його краще випивати протягом 2-3 років після збору врожаю. Для піно гріджо характерні аромати абрикоса, вишневого квіту, стиглого червоного яблука, іноді до цієї гами додаються ноти лугових квітів та лайма.

pinot grigio characteristics
pinot gris characteristics