MuscatМускат – це білий сорт, з якого створюють насичені вина з яскраво вираженим ароматами та знайомим смаком власне виноградних ягід, що відрізняє мускатні вина від інших. Мускати були відомі ще грекам та римлянам в VIII-VI століттях до нашої ери, їх оспівували у своїх творах Гомер та Гесіод. У греків були вина, які називались анателікон, а у римлян – апіана; за деякими ознаками, це були вина мускатного типу.

Сьогодні найпопулярніші вина з цього сорту – це асті та москато д’Асті. Мускат поширений в усьому світі, а в більшості випадків є синонімом солодких та ароматних вин. Виключенням є Ельзас, в цьому регіоні виробляють сухі версії мускату. В спекотному кліматі Іспанії та півдня Італії виробляють його чудові кріплені варіації.

Палітра ароматів мускату за яскравістю нагадує гевюрцтрамінер, але, на відміну від нього, не має таких яскраво виражених пряних відтінків та екзотичних фруктів в ароматі. Основними для вин з мускату є фруктові та квіткові відтінки, зокрема ноти апельсинової цедри, мандарина, винограду, перестиглої груші та жимолості.