BLACK WINE DAY 💚 Знижки ВАУ!
Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Хороший віскі купити не проблема, більш того - в будь-якому куточку України. Це один із найулюбленіших міцних напоїв як в нашій країні, так і в усьому світі. Купити віскі в Києві можна в різних місцях, але краще за все вибір в мережі роздрібних магазинів Vino.ua. Що ж дійсно робить віскі за смаком схожим на віскі? Якби аромат дійсно зводився до простої формули, що складається з співвідношень компонентів і часу, проведеного в бочці, тоді не було б нескінченного діапазону смаків, характеристик і якостей. Ну що ж, розберемо деякі тонкощі, що перетворюють цю математику в дуже складне мистецтво і науку виробництва віскі.

Трішки історії

Витоки виробництва солодового віскі в Шотландії губляться в глибині століть. Вони сходять до монахів 15 століття і, ймовірно, задовго до цього. Перші замітки про дистиляцію алкоголю з'явилися в 13 столітті в Італії, там вино переганяли і отримували міцний алкоголь.

Хоча мистецтво дистиляції розумілося з давніх часів, тонкі аромати і смак так і не отримали повного пояснення навіть сьогодні.

Древній термін uisge beatha, гельська від латинського aqua vitae або «вода життя», був перетворений в 18 столітті в usky, а потім на whiskey.

На початку 18 століття, коли Англія об'єдналася з Шотландією, ввели податок на англійський солод, який також сприяв збільшенню шотландського податку. Це змусило виробників віскі тримати в таємниці запаси, віскікурні стали працювати вночі, в суцільній темряві, коли дим з перегінних кубів не буде видно. Такий нелегальний напій був відомий під назвою "самогон" і його обсяг досяг більше 50% виробництва віскі в Шотландії. Все це припинилося в 1823 році, коли був прийнятий Закон про акцизи.

Ще одним фактором, що вплинув на популярність шотландського віскі, стала епідемія філоксери в 19 столітті. Вона знищила величезні площі виноградників у Франції, що відповідно вплинуло на виготовлення бренді.

Як виготовляють віскі

Існує основна формула створення цього міцного напою:

Зерно + дріжджі + вода = віскі.

Однак це просте рівняння включає нескінченний простір для варіацій, експериментів і уточнень.

Для виготовлення віскі використовують різні зернові культури. На відміну від ягоди винограду, таке зерно має в складі нерозчинний крохмаль і за допомогою процесу солодження його перетворять в рідкий цукровий розчин.

Зерна піддають замочуванню в воді в теплому середовищі - так стимулюється проростання. З початком проростання в зерні виділяються ферменти, які в підсумку модифікують крохмаль. Щоб зупинити процес проростання, зерно підігрівають, при цьому ферменти зберігаються. Затирання відбувається наступним чином: зерно подрібнюють, а потім відбувається затирання з гарячою водою - розчиняється крохмаль. Ферменти перетворюють крохмаль в цукру (мальтоза), створюючи певний розчин. Його ж потім ферментують. Для цього вносять дріжджі і процес ферментації займає зазвичай від 48 год. Все залежить від того, який результат хочуть отримати в кінцевому рахунку.

Наступний етап - дистиляція. У Шотландії це традиційно подвійна дистиляція, а в Ірландії - потрійна.

Кращим зерном для виготовлення напою вважається ячмінь, адже він має більше ферментів в порівнянні з будь-яким іншим зерном.

Визрівання

Віскі витримують виключно в бочках. Під час витримки напій вступає у взаємодію з деревиною, таким чином змінюється хімічний склад і смак кінцевого продукту.

Витримка супроводжується декількома процесами: екстракція, випаровування, окислення, концентрування, фільтрація і фарбування.

Деякі виробники практикують витримку віскі в використаних бочках. Це може бути херес, мадера, ром. Завдяки такому методу віскі знаходить додаткові неповторні смакові і ароматичні властивості.

Вік - це всього лише число, і час, проведений в бочці, - далеко не єдиний фактор, що впливає на остаточний смак віскі.

Температура і погода

Зовнішній клімат, в якому зберігається віскі, сильно впливає на швидкість його старіння, ступінь взаємодії з деревиною бочки і ступінь випаровування. Чим вище температура, тим більше алкоголю проникає в деревину бочок і тим більша ангельська частка. Додайте до тепла вологість і випаровування ще більше посилиться.

Сезонні коливання температури, скажімо, в Кентуккі дозволяють бочками «дихати» і видихати - стискатися в прохолоді зими і розширюватися в літню спеку, тоді як більш стабільна погода в Шотландії забезпечує більшу стабільність клімату протягом усього року. "У нас дуже м'який помірний клімат в Спейсайд", - пояснює представник бренду Macallan Крейг Бріджер.

Різноманітність

Цей напій має безліч варіантів смаку і аромату, тому розберемо детальніше кожен тип віскі.

Шотландський віскі

Весь віскі повинен дистильоватися виключно в Шотландії і доходити до міцності 94,8%, при цьому розливатися в пляшки повинен з міцністю не менше 40%. Також витримка повинна становити не менше трьох років.

Солодовий віскі

Такий віскі виготовляють базово з трьох інгредієнтів - вода, ячмінь, дріжджі. Це дуже популярний тип віскі. Деякі виробники експериментують і виготовляють віскі з ячменю, який було підкопчено з торфом. В цьому випадку торф виступає паливом під час процесу випалювання. Цей метод надає віскі димний аромат, що варіюється від легкого до яскраво вираженого (все залежить від кількості торфу). Односолодові віскі відрізняється легким і фруктовим характером із солодким солодовим смаком.

Також острова в Шотландії славляться торф'яним віскі.

Прохолодний і вологий клімат Шотландії сприяє рівномірному і повільному дозріванню віскі.

Такий віскі можна купити за демократичну ціну. Доставка віскі здійснюється по всій Україні.

Зерновий віскі

Цей тип віскі не так широко доступний в порівнянні з солодовим. Як основа виготовлення використовується будь-який тип зернового продукту. Також не використовується торф під час виробництва і переганяється до більш високого ступеня чистоти, що сприяє більш легкому і солодкому смаку.

Купажований віскі

Ця категорія віскі становить найбільшу частину світових продажів шотландського віскі - 92%. Віскі складається з бленда віскі двох або більше віскікурен. Існують наступні типи: Blended Malt Scotch Whisky, Blended Grain Scotch Whisky і Blended Scotch Whisky. Майстри купажування щоразу створюють один і той же стиль віскі.

Односолодовий віскі

Віскі виготовляє одна віскікурня з односолодового віскі.

Якщо ж стоїть позначка «одинарна бочка», то виготовляються шляхом змішування віскі різних бочок і вікових груп і зазвичай випускаються із зазначенням віку. Односолодовий віскі дорожчий в вартості. Пляшка стартує від 800 грн. Сьогодні односолодовий віскі купити з доставкою можна легко в інтернет магазині, не обов'язково відвідувати магазин віскі в Києві, щоб придбати елітний і оригінальний напій.

Ірландський віскі

Під час виготовлення відбувається потрійна дистиляція. Відповідно до закону, віскі повинен виготовлятися в Ірландії і піддаватися витримці в бочці не менше трьох років. Але частіше, це відбувається довше. Це один з найпопулярніших типів віскі.

Американський віскі

Для виготовлення базового спирту використовують кілька інгредієнтів - зазвичай це кукурудза, жито, солодовий ячмінь. Деякі експериментальні дистилятори використовують лободу, полбу, гречку, пшоно і овес. Ну і процентне співвідношення кожного інгредієнта впливає на те, якими будуть органолептичні властивості віскі.

Купити віскі в Україні

Хороший віскі можна купити в будь-якому куточку України, будь-то Дніпро або Запоріжжя, завдяки інтернет ресурсу. Віскі має різну ціну як в Києві, так і в інших містах країни. Наша компанія імпортує оригінальний і елітний віскі різних виробників. В асортименті компанії ви знайдете різні категорії алкоголю - вино, коньяк, лікер, ром, скотч і т.д. Ви завжди можете бути впевненим, що це якісний продукт. Також можна замовити віскі в красивій коробці - справжній цінитель хорошого алкоголю оцінить такий подарунок.

Тому хороший віскі ви завжди можете купити в нашому інтернет-магазині Vino.ua, або в мережі роздрібних магазинів в Києві чи Одесі.

Вгору