Кількість
|
Вартість
|
||
|
Віскі з Шотландії - це національний напій, який протягом століть з любов'ю виготовлявся по всій країні. У Шотландії налічується понад 130 діючих віскікурен з виробництва віскі, які розділені на п'ять регіонів, які виробляють віскі: Кемпбелтаун, Хайленд, Айлей, Лоуленде і Спейсайд. Кожна віскікурня виготовляє віскі по-своєму. Саме місце, де виробляється віскі, може мати величезне значення для його смаку, адже все, від джерела води до присутності торфу в околицях, буде позначатися в смаку.
Віскі є одним з найбільших експортних товарів Шотландії: кожну секунду по світу відправляється близько 41 пляшка віскі.
Трішки історії
Мистецтво дистиляції віскі почалося як спосіб використання просоченого дощем ячменю і, як це відбувається до сих пір, використання води з кристальних потоків Шотландії.
Прийнято вважати, що монахи принесли з собою дистиляцію разом з християнством в четвертому і п'ятому століттях. Перші офіційні записи про дистиляції відносяться до 1494 році, коли ченцеві Джону Кору з Ліндоресского абатства в Файф було надано королівське доручення на виготовлення acqua vitae, що по-латині означає «вода життя».
Перші офіційні податки на виробництво віскі були введені тільки в 1644 році, що призвело до зростання незаконної дистиляції віскі в країні. Близько 1780 року був близько восьми легальних винокурень і 400 нелегальних. У 1823 році парламент послабив обмеження для ліцензованих винокурень Законом про акцизи, в той же час ускладнивши роботу нелегальних перегінних кубів, тим самим відкривши нову еру виробництва шотландського віскі.
Дві події допомогли підвищити популярність віскі: по-перше, в 1831 році був введений новий виробничий процес з використанням кавового або патентного дистилятора. Віскі, отриманий за допомогою цього процесу, був менш насиченим і більш гладким. По-друге, філоксера знищила виробництво вина і коньяку у Франції в 1880 році, а це означало, що їх запаси в підвалах по всьому світу практично скоротилися до нуля.
З тих пір виробництво віскі набирало обертів, незважаючи на заборону в Сполучених Штатах, дві світові війни, Велику депресію і економічні спади протягом 20-го і 21-го століть.
Сьогодні віскі насолоджуються більш ніж в 200 країнах світу.
Регіони
Як говорилося вище, існує п'ять визнаних регіонів шотландського віскі - Лоуленде, Хайленд, Спейсайд, Айлей і Кемпбелтаун - і кожен відомий виробництвом віскі з різними характеристиками через природні умови регіону.
Спейсайд - найбільш густонаселений віскі регіон в світі. Тут протікає річка Спей і родючі лощини, а гуральні славляться тим, що виробляють віскі з низьким вмістом відтінку торфу, але з великим вмістом нот фруктів і зазвичай витримують в бочках, які раніше використовувалися для виготовлення хересу.
Віскі Lowland відомі своєю м'якістю з ніжним смаком, що робить їх ідеальними для напоїв перед вечерею, в той час як Islay має тенденцію виробляти вогняні, сильно торф'яні віскі, які залишають на язиці димний смак. Віскі Кемпбелтаун і Хайленд відомі своєю різноманітністю. Зокрема, регіон Хайленд займає таку велику територію, що виробляє як легкий свіжий віскі, так і солоний прибережний солод.
При цьому в кожному регіоні проводяться всілякі види віскі: торф'яний солод тепер надходить з Спейсайд, а віскі з Айли.
Види шотландського віскі
Існує три основних різних типи скотча шотландського віскі: солодовий віскі (також відомий як односолодовий), зерновий віскі і купажований віскі. Але чим вони відрізняються?
Солодовий віскі
Солодовий віскі виробляється з використанням ячмінного солоду, води і дріжджів. Рідина переганяється в величезних мідних перегінних кубах і піддається витримці в бочках для віскі не менше трьох років (хоча більшість з них витримується набагато довше цього терміну). Односолодовий віскі виробляється на одній віскікурні, а купажований солодовий віскі - на двох або більше.
Зерновий віскі
Зовсім інакше роблять зерновий віскі. На цей раз солодовий ячмінь змішують з несоложеним ячменем та іншими злаками (такими як кукурудза і пшениця) перед тим, як вся суміш змішується з водою, а потім з дріжджами. Отримана рідина переганяється в високому перегінному кубі (або перегінному кубі Коффі), який сильно відрізняється від традиційного перегінного куба і дає більше спирту більш високої міцності.
Купажований віскі
купажований віскі являє собою складний процес змішування різних односолодових віскі (від 15 до 50) з зерновим віскі. Це складний процес - віскі з різних винокурень мають свої власні характери і не завжди вдало поєднуються з деякими іншими - ось чому мистецтво купажування таке майстерне, а рецепти - це таємниця. Багато купажованих віскі тепер відомі в усьому світі, в тому числі Bells, Dewars, Whyte and Mackay, Johnnie Walker і Famous Grouse.
Купажований солодовий віскі
Змішаний солодовий скотч насправді є одним з найбільш незвичайних видів скотча, які можна знайти сьогодні. Раніше називався «солодом з цистерною» або «чистим солодом», це коли майстер купажу бере два або більше односолодових шотландських віскі, з двох окремих винокурень, і змішує їх разом, щоб створити одну партію віскі.
Купажований зерновий віскі
Змішаний зерновий scotch схожий на змішаний солодовий, за винятком того, що в ньому використовуються два або більше монозернових шотландських віскі, з двох окремих винокурень. Потім вони змішуються разом, щоб створити єдину партію віскі.
Купити шотландський віскі
Справжній шотландський віскі ви можете придбати в нашому інтернет-магазині Vino.ua. Ми імпортуємо алкоголь безпосередньо з різних країн і в нашому каталозі більше 4000 товарів. Також здійснюємо доставку по всій Україні. Шотландський віскі має різну ціну. Вартість стартує від 250 грн. Також ви можете придбати віскі в одному з наших роздрібних магазинів мережі в Києві чи Одесі. Скотч це відмінний напій для великої компанії, супроводу вечірок, затишних посиденьок, а також подарунок цінителю.