Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Рожеві вина є невід'ємним супроводом спекотного літа. Це також ідеальне вино для відпочинку в парку або для барбекю на задньому дворі, для посиденьок з друзями або щоб охолодитися в літню спеку.

У Франції, як і біле вино, розе має величезний попит, і, за чутками, навіть Стінг викидає пляшки з рожевим вином під час своїх живих виступів.

Досить сказати, що рожеве вино стало неймовірно популярним, але більшість з нас не знає, як роблять рожеве і звідки беруться одні з найбільш стійких рожевих сортів.

Особливості виробництва рожевих вин

Отже, як винороби створюють стиль вина, яке завжди має такий красивий рожевий колір?

Відповідь проста - контакт виноградного соку з шкіркою. Більшість (а саме 99%) червоних сортів винограду мають безбарвну м'якоть. Тому з них також виготовляють білі вина. Вина набувають колір не від соку, а від контакту соку з шкіркою винограду. Барвники (фенольні речовини) екстрагуються в сік, надаючи вину рожевий або червоний колір.

Винороби створюють рожеве вино, відпресовуючи сік з червоного винограду, дозволяючи суслу проконтактувати разом з шкіркою протягом дуже короткого періоду, зазвичай всього два-три дні. Як тільки сік починає набувати гарний рожевий колір, який бажає винороб, шкірка видаляється, і виноградне сусло відправляється на ферментацію, створюючи чудове рожеве вино.

Вино rose, як правило, представляє собою купажне вино, виготовлене з різних сортів винограду. Розе також може бути моносортовим. Наприклад, Каліфорнія відома рожевими винами, які на 100% виготовлені з винограду сорту Піно Нуар або Зінфандель.

Існує помилкова думка, що рожеве вино також можна приготувати, змішавши червоне вино з білим, але насправді цей процес засуджується винним співтовариством. Такі вина не мають достатнього багатства аромату і смаку. Вони прості і нецікаві.

Аромат і смак рожевих вин

Рожеве вино має безліч смакових характеристик. Воно має різну ступінь солодкості, алкоголю, може бути ігристими або тихими.

Загальним правилом є те, що чим світліше колір, тим сухіше вино. Справжні вайнловери повинні обов'язково спробувати вінтажні вина з різних сортів винограду, таких як піно нуар, мальбек або мерло. Більш насичені рожеві вина матимуть яскраві фруктові аромати і високий рівень танінів, завдяки більш тривалому часу контакту соку з шкіркою.

Діапазон кольорів включає абсолютно різні кольори і відтінки: мускусна диня, червона смородина, персик, манго і т.д.

Аромат багатий такими нотами як грейпфрут, малина, полуниця, ожина. Завдяки цимособливостям, рожеве вино ідеально підходить для весни, літа або в будь-який час, коли хочеться легкого освіжаючого вина.

Де роблять рожеве вино

Вино розе виробляють у всіх виноробних країнах світу, оскільки його можна приготувати з будь-якого червоного винограду, вирощеного в будь-якому регіоні. Його виробляють від Каліфорнії і до Італії або Іспанії. Виділимо деякі найяскравіші регіони виробництва розе.

Прованс (Франція)

Епіцентром виробництва рожевого вина є Прованс (Франція), де виробляється велика частина рожевого вина в світі, а саме 28%.

Rose з Провансу відомо своїм сухим і ніжним смаком, а також ніжним рожевим кольором з легким помаранчевим відтінком. Рожеве вино, зроблене в Провансі, зазвичай виготовляють з винограду сортів гренаш, сенсо, мурведр і сіра. Рожеве вино Procençal вважається рожевим преміальним напоєм і має більш високу вартість.

Якщо ваше вино вироблено в Провансі, то одне з цих найменувань (місце походження вина), надруковане на пляшці:

  • Côtes de Provence
  • Coteaux d'Aix-en-Provence
  • Bandol
  • Cassis
  • Coteaux Varois

Італія

Тут рожеві вина знаходять попит. У такій країні, де теплий сезон триває півроку, а берегова лінія дуже довга, рожеві вина мають особливий характер. Італія є другою за рахунком країною-виробником rosato (рожевих вин). На озері Гарда в Ломбардії їх називають кьяретто (chiaretto), в Абруццо - черазуоло (cerasuolo). Рожеві вина випускають у всіх регіонах, від Альто Адідже до Сицилії. Їх виготовляють з найрізноманітніших сортів: альяніко, каннонау, корвіна, гальоппо, гроппелло, ламбруско, монтепунчіано, неббіоло, негроамаро, нерелло москалезе, неро д'авола, прімітіво, санджовезе.

Італійці настільки люблять цей рожевий напій, що навіть присвятили йому конкурс Rosati d'Italia.

США

В країні на частку рожевих вин припадає 15% всього обсягу виробництва. Основним регіоном виготовлення розе є Каліфорнія. Тут рожеві вина користуються величезним попитом, втім як і за межами країни. Більшість рожевих вин виробляють з таких сортів: зінфандель, мерло, гаморі, гренаш, гріньоліно. Також вина варіюються по відсотку вмісту сортів в купажі. Вони можуть бути сухими, напівсухими, напівсолодкими. Тут вже справа за виноробом.

З чим пити рожеві вина

Якщо ваш вибір припав на розе з Провансу, то найкращим поєднанням будуть пряні середземноморські продукти і морепродукти. Оскільки рожеве вино слід подавати охолодженим, воно підходить практично до будь-яких продуктів з регіонів з теплою погодою. Перепелиця, пиріг із заварним кремом, тунець - все буде смачно поєднуватися з рожевим вином.

Також можна подружити це вино з мексиканською, тайською або грецькою кухнею.

Вартість рожевого вина має широкий діапазон і може варіюватися від 80 грн за пляшку і до декількох сотень доларів. Купити хороше рожеве вино в Києві і по всій Україні можна всього в один клік в нашому інтернет-магазині Vino.ua або в мережі роздрібних магазинів. Широкий асортимент з більш 4000+ товарів, а також власний імпорт дозволять вибрати найкраще вино для себе!

Вгору