Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Вино рожеве напівсолодке

Вино рожеве напівсолодке - завжди відмінний варіант для будь-якого застілля, адже його універсальність дозволить догодити гостям із різними смаковими уподобаннями.

Якщо сумніваєшся, яке вино підійде до страви - бери рожеве вино, у будь-якому разі ти не прогадаєш і подаруєш собі та гостям яскраві емоції, насолоджуючись ніжним смаком та чудовим кольором.

Особливості виготовлення

Навколо питань про виробництво розе завжди можна почути помилки, так як з одного боку досить логічно, що рожеві відтінки беруть витоки з червоного кольору, розбавленого білим, але у випадку з винами змішування білих і червоних сортів неприпустимо. Винятком можуть бути лише шампанські вина, де використовують як різні сорти винограду, так і вина різних років. У чому тоді секрет виробництва? Насправді особливість лише в тому, що роблять вино з червоного сорту, але по методу виготовлення білого вина, а саме на його початковому етапі. Існують два різновиди у виробництві: з використанням прямого віджиму та методом настоювання (мацерації).

У першому випадку, після віджимання винограду, сік дуже швидко відокремлюють від шкірки. Таким чином, будучи в нетривалому контакті зі шкіркою, сік злегка підфарбовується, набуваючи світлого кольору. Іноді приготовлені таким способом вина називають сірими.

У другому випадку з настоюванням сік все ж таки перебуває в контакті зі шкіркою, але якщо при виробництві червоного вина сік залишається зі шкіркою в подальшому процесі ферментації як мінімум на тиждень, то для розе м’яззі досить контакту з соком протягом трьох годин. За допомогою такого способу вина виходять насиченішими як у смаку, так і у відтінку.

Існує ще й третій не часто використовуваний спосіб, що називають «кровопускання», «сеньє» або короткочасним настоюванням. Ягоди поміщають в резервуар і у великій кількості під власною вагою ягода починає лопатися і сік, що виділяється, злегка забарвлюється в легкий рожевий колір.

Найголовнішим моментом у процесі створення рожевих вин є процес досягнення того самого кольору, в якому важливо спіймати момент відокремлення соку від мезги, щоб вино не вийшло надто світлим у бік білого і не перетворювалося на червоний. Час настоювання визначається і залежить від самої сировини, очікування вихідного кольору та насиченості смаку напою. Таке виробництво – це досить трудомісткий та фінансово затратний процес.

Найбільш використовуються для виробництва рожевого вина червоні сорти винограду: гренаш, сенсо, мурведр, кариньян, піно нуар, шираз і сортовий склад залежить від території, на якій розташована виноробня і ростуть виноградники.

Напівсолодке рожеве вино та його різноманітність

Любителям солодощів варто звернути окрему увагу - ніжні напівсолодкі розе, які підходять до десертів і часто виступають як улюблений напій на літніх вечірках, у Каліфорнії в деяких барах навіть можна зустріти подачу з льодом, тому що в тій місцевості вважають кращим напоєм, що втамовує спрагу в сонячний день. Напівсолодкі варіанти можна зустріти у більшості виробників розе по всьому світу і територіальні їх відмінності будуть досить помітні.

Наприклад:

  • Якщо хочеться прянішого смаку з освіжаючими відтінками, що залишають солодкий ягідний букет - варто звернути увагу на французьке розе з Долини Луари або Анжу, які у своєму складі частіше використовують сорт винограду каберне фран або гамме. Витонченість вина дає чудову можливість розкривати себе як самостійний напій, але непогано поєднується з козячими сирами, легким солоним печивом та полуницею.
  • У випадку зі смаком суниці з вершками в келиху варто звернути увагу на вина з Каліфорнії з їх відомим автохтонним сортом зінфандель, який у виконанні розе називається Zinfandel Blush або білий Зін. Як і згадувалося, він створений для втамування спраги в літні дні і вступає в пару з салатами з креветками або сендвічами з нежирними морепродуктами, раками та іншими молюсками.
  • Якщо подивитися на вина Бордо – у Тавелі виробляють насичені розе, ближче за духом до червоних. Звичайно ж вони фруктові та легкі, але такої ніжності та ягідності у смаку, як у багатьох інших зразків цієї категорії, ви не знайдете. Вони структурні, з досить високим рівнем алкоголю та балансом кислотності з багатим та свіжим фруктовим букетом, який стане доповненням у парі зі стравами з шинки, хамону, білого м'яса птиці, з брускетами з паштетами.
  • Для більш урочистих випадків можна розглянути варіанти з ігристими рожевими винами, тому що тут є різноманітність від бюджетних варіантів до вишуканих шампанських.
  • Досить поширене напівсолодке італійське ламбруско, яке заворожує своїм яскравим полунично-вишневим ароматом та солодким насиченим смаком. Також усіма улюблене просекко виконане в рожевому варіанті, яке офіційно з 2019 року може носити звання рожевого просекко, зробленого з сорту глера з додаванням піно нуару.
  • В Іспанії популярні ігристі кава, які виготовляють із сорту монастрель з додаванням сорту гарнача. Вона стане чудовим поєднанням для морепродуктів, особливо устриць, оскільки її мінеральність і обволікаюча властивість квітково-яблучних мотивів з балансом кислотності цитрусових діє як легкий бризок лимонного соусу для морепродуктів.
  • Серед елегантних Шампанських часто зустрічаються не тільки брюти, але й напівсолодкі та солодкі варіанти, які часто використовують для різноманітності в коктейлях, але як варіант дижестиву разом з десертами вони займають почесне місце. У бренду Вдови Кліко є окрема лінійка "Rich" із солодкими винами, у яких більша частина віддається наявності в купажі піно нуару та піно меньє. Ці сорти надають властиві їм соковиті відтінки червоних ягід і на додаток із високим вмістом цукру. Цей напій рекомендують вживати з льодом та у поєднанні з ананасами, лимоном або імбиром.

Купити рожеве напівсолодке вино

Вино рожеве напівсолодке має різну ціну. Придбати найкращі варіанти рожевого напівсолодкого вина ви завжди можете на сайті інтернет-магазину вина та міцного алкоголю Vino.ua. Тут надано широкий вибір асортименту, сезонні та щомісячні акції, зручна доставка Новою Поштою по Україні або вибір точок самовивезення з бутіків. Ціна на розе на нашому сайті стартує від 200 гривень.

Вгору