No words – New World! Акція на вина Нового світу
Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Ігристе вино брют - це дуже сухе вино, концентрація цукрів у якому становить не більше 1,5%. Позначатися як брют можуть найрізноманітніші ігристі: шампанське, просекко, кава, франчакорта, креман.

Немає напою, більш синонімічного слову «свято», ніж шампанське брют: жодне весілля не обходиться без першого тосту, романтична вечеря не була би такою без келиха шампанського, і скільки випито ігристих вин під час святкування Нового року?

Брют - це шампанське або ігристе?

Дуже популярне питання. Шампанські та ігристі вина - це дійсно два різних напої, але це тонка грань відмінності. Важливо пам'ятати, що не всі ігристі є шампанскими, але все шампанське - ігристі вина.

Якщо говоримо про шампанське, то воно відноситься до категорії ігристих, яке створено в регіоні Шампань у Франції.

Тільки такі вина, виготовлені в цій певній географічній області, можуть позначатися як шампанське. Крім того, шампанське завжди виготовляється традиційним способом, про який піде мова пізніше.

Як не дивно, іспанська кава виробляється тим же трудомістким способом, що і шампанське, але, оскільки виноград вирощують і виробляють вино в Іспанії, її не можна назвати шампанським.

Проте, багато хто називає будь ігристе вино «шампанським», що є некорректно.

Що значить брют?

Брют в перекладі з французької означає сухий.

Отже, ігристе вино брют відноситься до сухого ігристого вина. Брют - це також термін, який використовується для опису шампанського. Однак, коли винороби кажуть про вино брют, вони мають на увазі стиль вина, а не який-небудь конкретний сорт.

Рівень солодкості в напої визначається кількістю доданого експедиційного або дозажного лікеру. Це запускає процес вторинного бродіння, що протікає з виділенням вуглекислого газу. І СО2 розчиняється у вині.

Під час вибору ігристого вина або шампанського ви можете вибрати вино на свій смак, перевіривши етикетку вина на відповідність цим умовам:

  • Brut Nature або Brut Zero: сухе вино з найменшою концентрацією цукрів, цей брют насичений і має високу кислотність.
  • Extra Brut: він не такий сухий, як brut nature, але все ж має яскраву кислотність.
  • Brut: з рівнем цукру 0 - 12 г/л.
  • Extra Sec: концентрація 12 - 17 г/л.
  • Sec: 17 - 32 г/л.
  • Demi-Sec: 32 - 50 г/л.
  • Doux: більше 50 г/л.

Як виробляють ігристе брют

Брют виробляють з різних виноградних сортів. Такі вина бувають білі, рожеві, червоні.

Існують різні способи створення ігристого вина, але виділимо три основні.

Традиційний

Таким методом виробляють преміальні ігристі напої. Яскравим прикладом є шампанське. І в Шампані цей метод має суворі вимоги і виключає можливість відхилитися від правил. Це найбільш дорогий і трудомісткий спосіб виготовлення.

Особливістю є процес вторинної ферментації. Щоб приготувати ігристе традиційним способом, винороби роблять базове вино. Відбувається розлив такого вина в пляшки після первинної ферментації і туди ж доливають тиражний лікер. Пляшку щільно закупорюють і розміщують в прогребі. Так запускається процес вторинної ферментації, що характеризується виділенням вуглекислого газу. Він розчиняється у вині, створюючи ті самі бульбашки.

Після завершення ферментації дріжджі вмирають і випадають в осад. Щоб прибрати дріжджовий осад, винороб повинен кожен день перевертати  пляшку вручну, щоб спустити осад до горличка. Його заморожують і пробку разом з осадом видаляють.

В пляшку доливають експедиційний або дозажний лікер.

Так роблять шампанське, каву, франчакорту, креман і т.д.

Метод Шарма

Цей метод простіший та дешевший.

Особливість цього способу в тому, що вторинна ферментація проходить у великих резервуарах. Такі резервуари щільно закривають, що сприяє накопиченню СО2, який в подальшому розчиниться у вині. Далі відбувається розлив в пляшки.

Так виробляють просекко, ламбруско, асті.

Карбонізація

Це найбільш дешевий і найменш трудоємкий спосіб. Метод полягає в переміщенні тихого вина в баки під тиском і штучне насичення СО2. Схожий процес з газуванням звичайних напоїв.

Виробничу газацію використовують для виробництва недорогих ігристих вин.

Як подавати брют

Брют вино слід подавати приємно і холодно.

Щоб насолодитися оптимальною температурою, залиште пляшку брюта в холодильнику як мінімум на три години. Якщо у вас мало часу, покладіть його у відро з льодом і водою. Ви можете придбати якісне відерце для льоду або проявити творчий підхід, перетворивши в нього раковину.

Щоб бульбашки залишалися прохолодними, налийте їх в фужери для шампанського. Довгі ніжки флейт не дадуть вину зігрітися руками.

З чим пити брют

Brut ігристе вино чудово поєднується з різними продуктами. Будь то французьке шампанське, іспанська кава, італійське просекко або будь-який інший брют, є безліч продуктів, які доповнюють сухість вина.

Шипуча різкість вин брют ріже жири, як ніж, і прекрасно поєднується з сиром і жирним м'ясом. Брют також допомагає збалансувати важкі або солоні страви, додаючи таку необхідну кислотність. Вина брют відмінно поєднуються з морепродуктами, рибою, легкими салатами, а також з деякими стравами азіатської кухні.

Купити шампанське брют можна легко в нашому інтернет-магазині Vino.ua. Ми доставляємо вино по всій Україні. Ціна має дуже широкий діапазон. У нас великий вибір алкоголю з 4000+ товарів і власний імпорт. Вартість вина брют стартує від 100 грн. Також ви можете відвідати один з роздрібних магазинів в Києві чи Одесі.

Вгору