У дослідженні, яке було опубліковано в журналі Frontiers of Nutrition, було вивчено медичні карти 473 957 осіб, відстежуючи вживання алкоголю та зараження Covid-19 протягом усієї пандемії.
Виявилося, що найкращі захисні властивості має червоне вино. Було виявлено, що порівняно з непитущими показник захворювання був на 10-17% нижчим у любителів червоного вина і на 7-8% нижчим у любителів білого вина та ігристого.
Можливо, тут ключову роль відіграють поліфеноли. Адже вони мають антиоксидантні властивості, і це пояснює, чому було виявлено, що червоне вино має найбільший процент зниження ризику зараження Covid.
Але тут важливо пам'ятати, що збільшуючи кількість вина, ефект «захисту» фактично зникав.
Дослідження базується на кореляції даних, і тому ми не знаємо, чи є інші фактори, що впливають на результати.