Десять років тому найкращими та найяскравішими прикладами з категорії альтернативної упаковки для вина були пластикові пляшки, банки з шипучим, тетрапакети, які найкраще підходили для випивок двадцятилітніхJ
Але протягом останніх п’яти років все частіше звертали увагу на значний викид вуглекислого газу від виробництва та транспортування скляних пляшок — екологічно чисті альтернативи пакування отримали глибоке зростання. Невелика, але зростаюча група каліфорнійських виробників схилилася до варіантів, «розливаючи» високоякісні вина в нетрадиційні ємності, виготовлені з таких матеріалів, як папір і алюміній.
У січні цього року Bogle Family Vineyards випустила лінійку вин, що розлиті в алюмінієві пляшки, які важать на 80% менше стандартних скляних пляшок.
У травні Bonny Doon випустила вино — Carbon-nay — упаковане у FrugalPac: пляшку з переробленого паперу з харчовою ПЕТ-підкладкою. Це пакування можна повністю переробити, воно не б’ється.
Але це не тільки великі бренди з великими бюджетами. Менші виробники також використовують легшу та екологічнішу упаковку.
Із зростаючою кількістю виробників, як старих, так і нових, які приймають авангардні формати, виникає питання: чи готові споживачі відмовитися від традиційних скляних пляшок?
Пляшки та банки, виготовлені з алюмінію та паперу, є портативними, що дозволяє вайнловерам приносити їх у парки, басейни та інші місця, де вони навряд чи принесуть важку пляшку, яка також може мати пробку, яку важко відкрити.
Проблема в тому, що, хоча альтернативний простір для упаковки не є новим та інновації в категорії є, все ж виробники стикаються з різними ситуаціями при виробництві.
Справа не тільки у виготовленні хорошого вина. Чи окислюється вино в транспортуванні? Чи витікає? Чи можна його переміщати за допомогою навантажувача? Чи можна його скласти у вантажівку, не розчавивши? Весь ланцюжок постачання виноробної галузі насправді побудований навколо скляної пляшки.
Інші скептики стверджуватимуть, що коробки, банки та алюмінієві пляшки не створені для тривалого зберігання вина.
Проте з огляду на технологію, яку ми маємо зараз, це хороші екологічні рішення, особливо для вин, які люди будуть пити протягом наступних шести-дванадцяти місяців.
Тому використання альтернативного пакування буде чудовим варіантом для вин, що передбачено пити молодими і не зберігати тривалий період. Особливо це стосується більше сезонних напоїв.