Снігопад знижок ❄️ на бульбашки щастя ✨
Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Вино Бордо є воістину справжнім еталоном якості і елегантності на світовому винному ринку. Унікальний терруар і виноробний талант виробляють вже багато століть кращі вина.

Бордо - це один з найвідоміших виноробних регіонів не тільки у Франції, але в усьому світі. Завдяки прямому виходу до моря, Франція століттями була головним постачальником вин в Європу і країни Нового Світу, завдяки чому бордоські вина завоювали свою славу.

Регіон славиться класичними «бордоськими блендами» - це сухі вина із середнім тілом незмінно чудової якості. Кращі червоні вина регіону виробляють у великих шато апелласьона Сент-Емільон, Помероль і О-Медока. Ну а цінителі білих вин оцінять солодкий сотерн або сухе вино з Пессак-Леоняна.

Історичний розвиток

Вина на цій території почали виробляти римляни ще в 1 ст.н.е., але широке поширення вони отримали лише після шлюбу між династіями, що дозволив безперешкодно ввозити вина в Англію.

У зв'язку з тим, що в перебігу відносно невеликого проміжку часу смакові якості молодих вин змінювалися і «згасали» починаючи з 18 століття, купці стали витримувати і бутилювати вина з кларету. Це не тільки допомагало зберігати вина довше, розкривати їх смак і аромат, а також суттєво збільшувало прибуток купців. Після впровадження технології закупорки, поступово саме вона стала свого роду показником якості напою, гарантуючи його походження. Так зароджувалася система контролю якості вина, яка в до кінця 18 століття переросла в чітку ієрархію бордоських крю, документально закріплена в 1855 році.

Розквіт виноробства змінився занепадом після навали філоксери і відновив свої позиції в другій половині 20 століття разом із зростаючим інтересом до великих вин.

Кліматичні умови і географічне розташування

Велика кількість сонячних днів, склад грунтів, атлантичні вітри і звичайно ж праця місцевих виноробів створюють неймовірно популярний смак вин Бордо.

Регіон Бордо, чия назва в дослівному перекладі означає «поруч з водою» з центром в однойменному портовому місті, розкинувся на 130 кілометрів вглиб материка від Атлантичного океану і навколо берегів річок Гаронни, Дордони і Жиронда. Таке розташування формує м'який клімат, а завдяки лісам створюється сприятливий температурний режим.

Культивовані сорти винограду

Основні червоні сорти винограду, які культивуються на бордоських виноградниках:

  • Мерло - займає близько 65% всіх посадок;
  • Каберне совіньйон - близько 23%;
  • Каберне фран - приблизно 10%;

Решта пті вердо, мальбек і карменер складають менше 2%, так як на території Бордо не дають хороших результатів і стабільної врожайності.

Велика частина все червоних bordeaux вин виробляється з купажу двох основних сортів винограду мерло і каберне совіньйон. Це обумовлено вегетативними характеристиками цих сортів, які підстраховують один одного в разі неврожаю. Якщо видалася дуже сира і дощова весна, при якій цвітіння, а як наслідок і урожай мерло дуже мізерний, на перший план виходить каберне. Якщо ж погодні умови підвели восени і весь урожай каберне постраждав від гнилі, виручає ситуацію мерло.

Основні білі сорти винограду, що ростуть на виноградниках Бордо і становлять основу білих блендів - це семільйон, совіньйон блан, мюскаде. Великим попитом став користуватися совіньйон блан на тлі приголомшливого світового успіху вин Нової Зеландії.

Асортимент бордоських вин

Більшість відомих виробників Бордо, удосконалюючи свої навички, одночасно зберігають данину традиціям, жорстко стежачи за якістю, що гарантує стабільність купажу і неповторного смаку. Вино з провінції Бордо може бути найрізноманітнішим: виробляють відмінні білі сухі і червоні вина, ігристі кремани і неперевершені сотерни. Ці вишукані вина як білі, так і червоні здатні підкорити будь-якого дегустатора, проте їх можна класифікувати за трьома основними характеристиками: смакові нюанси, ароматика і колірна палітра.

Основною смаковою рисою французьких вин родом з Бордо є повнота смаку і гармонія, а також м'яка кислотність в післясмаку. Яскраві спеції, ноти фруктів і ягід наповнюють ароматику. А колірна гамма також має різноманітність відтінків: для білих вин від світло-солом'яного до золотавого, і яскраво-червоного до темно-вишневого для червоних.

Великі вина Бордо

Існує величезна кількість виноробів, які виробляють чудове вино, проте є кілька виробників, що виділяється серед всіх не тільки у Франції, але й в усьому світі.
Еталонні вина регіону Бордо, що мають категорію Premier Grand Cru Classe:

  • Шато Марго;
  • Шато Латур;
  • Шато Лафіт-Ротшильд;
  • Шато Мутон Ротшильд;
  • Шато О-Бріон;
  • Шато Ікем.

Ці вина є найпрестижнішими, мають колосальний потенціал до витримки і можуть зберігатися в пляшках, не втрачаючи, а тільки примножуючи витонченість смаку десятиліттями. Деякі особливо вдалі вінтажі, вироблені в особливо сприятливі роки і прихильно прийняті всіма найавторитетнішими винними критиками, примножують свою цінність, стаючи найбажанішим придбанням у іменитих колекціонерів. Це вважається найкращим капіталовкладенням!

Як і з чим правильно пити Бордо

Найкраще бордоське вино дегустувати з бокалів тюльпановидної форми середнього розміру, наповненого не більше ніж на третину обсягу. Наповнюючи бокал не повністю, ви дасте вину можливість в повній мірі розкрити букет.

Чим простіше букет, тим більше його можна охолоджувати, а ось вина зі складним ароматичним комплексом піддавати сильному охолодженню не рекомендується, оскільки це призводить до того, що букет спрощується і половину тонких ароматів ви можете навіть не відчути

Гастрономію також слід підбирати індивідуально до вина. Так, наприклад, соковитий стейк відмінно смакує з червоним сухим насиченим вином, а з напівсолодким - сирне плато. До білих сухих вин ідеально підійдуть страви з риби і морепродуктів, солодкі ж вина найкраще подавати з легкими ягідними і фруктовими десертами.

Бордо вино можна купити в нашому інтернет-магазині Vino.ua, або в мережі роздрібних магазинів в Києві чи Одесі. Ціна за пляшку варіюється від 250 грн і вище. Також у нас власний імпорт і доставка по всій Україні.

Вгору