Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Вина Венето - це справжні перлини виноробства Італії. Вальполічелла, Амароне, Просекко, Соаве - чудові вина, що прославили регіон. Крім цих відомих назв, тут виробляють безліч прекрасних вин. Тому варто вивчати цей регіон і пробувати нові зразки чудового виноробного регіону.

Венето в Італії подарував світу різноманітне приголомшливе вино, яке міцно закріпилося в винних картах ресторанів світу.

Кілька слів про регіон

Veneto - один з найавторитетніших виноробних регіонів Італії. Знаходиться в північно-східній частині і входить в зону Трівенето з сусідніми Фріулі-Венеція-Джулія і Трентіно-Альто-Адідже. Клімат тут субконтинентальний: прохолодний ближче до Доломітів, але тепліше і м'якше біля узбережжя, що дозволяє винам володіти високою кислотністю і ароматом трав в переплетенні з фруктами.

Розвиток виноробства в Венето почався ще в епоху Римської імперії, де вино активно використовувалося в релігійних цілях при монастирях. З зародженням Венеціанської Республіки вино стало продаватися, експортуватися і бути активним учасником в комерційних зв'язках, зростали посадки виноградників, а самі венеціанці почали активно висаджувати лози і займатися виноробством, тоді найпопулярнішими були вина з сортів мальвазія і марцеміно.

Вина регіону Венето

Територіально регіон можна розділити на 3 виноробні зони:

  1. Північно-західна: розташована в нижніх схилах Альп, що оточує озеро Гарда. Територія відрізняється холодним кліматом, відповідно тут отримують освіжаюче і кислотне біле вино Кустоза і ніжне червоне вино Бардоліно. Зі східного боку озера є область виробництва Amarone della Valpolicella, де виробляють одноіменне вино, що володіє бадьорим ягідним смаком і ароматом чорниці, соковитої вишні. Для його виготовлення використовують виноград корвіна, рондінелла, молінара. По сусідству з Вальполічеллою розташований не менш значущий район Соаве, де виробляють популярне однойменне біле вино із сортів гарганега і треббіано або солодке речото ді соаве, а також червоні вина з корвіни, рондінелли, молінари.
  2. Центральна частина: тут концентрація зон DOC, розкинутих на висоті пагорбів. Вина цих територій мають високу якість і елегантність. Використовують відомі міжнародні сорти піно нуар, мерло, каберне совіньйон і каберне фран, токай фріулано і популярний італійський "улюбленець" - піно гріджио
  3. Північний Схід: виноградники узбережжя річки П'яве, де виробляють чудові зразки просекко з сорту глера, що випускаються зонами класифікації DOC.

Різноманітність сортів

Вино Венето - це різноманітність, мінеральність, кислотність і яскраві мотиви. Виділимо найпопулярніші сорти винограду цього регіону.

  • Глера - білий сорт винограду, з якого роблять ніжне ігристе вино просекко. Часто сам сорт називають просекко, хоч і з недавнього часу це заборонено. Володіє ніжними медово-фруктовими нотками айви, зеленого яблука, дині, груші, акації. Всіма улюблений напій літніх пікніків, який підходить до легких салатів, фруктових тарілок, страв азіатської кухні. А в 2019 році офіційно відтверджено дозвіл на виробництво рожевого просекко.
  • Гарганега - легкий і пікантний білий сорт, що використовується для виробництва вина Соаве. Вино володіє нотами дині, білого персика, мармеладу, солі в смаку, а також соковитою кислотністю цитрусових. Витримані вінтажі будуть мати більш солодкі мотиви в смаку - зацукроване яблуко, консервований лимон, трави фенхеля і шафрану. Соаве добре підходить до морепродуктів, курячого філе, тофу, а також смакує зі складними в гастрономічному поєднанні стравами зі спаржі, сочевиці і гороху.
  • Треббіано - часто виступає в бленді яскравих вин зі свіжим характером, таких як Соаве.
  • Корвіна - відомий і яскравий серед червоних сортів, відповідає за повнотілість і структуру в купажах вальполічелли і всіх вин. Володіє нотами вишні, трав, спецій, мигдалю і оксамитовими танінами.
  • Рондінелла - відповідає за таніни в бленді вальполічелли, також використовують для виробництва Бардоліно. Характерний насичений рубіновий колір, в ароматі відчуваються фруктові мотиви і яскраво виражена вишня. Ягода винограду з товстою шкіркою має високу стійкість до цвілі, тому її використовують в технології пассіто, коли виноград ув’ялюють і підсушують.
  • Молінара - забезпечує баланс винам Вальполічелла і Бардоліно завдяки своїй кислотності і нотам фруктів літнього саду.

У цьому регіоні також виробляють чудові вина з міжнародних сортів винограду:

  • Мерло - виростає на глиняних ґрунтах, ароматика яскраво виражена стиглою вишнею, прянощами і травами, смак м'який і збалансований з приємними танінами, збалансованою кислотністю і тривалим післясмаком. Добре поєднується з нежирними м'ясними стравами, пастами, різотто.
  • Каберне совіньйон - гармонійне і приємне вино з вираженою кислотністю і шовковистою текстурою, деревними нотами. В ароматі чутні темні ягоди, слива, спеції і трав'яні нотки. Дуже добре підходить до червоного м'яса і птиці.
  • Каберне фран - за рахунок переваги сорту в холодному кліматі, відмінно розвиває свої характеристики на виноградниках Венето. Аромат має виражені ноти соковитих ягід, лакриці в палітрі з тваринними і тютюновими мотивами.

Купити кращі зразки італійських вин Венето Ви можете на сайті Vino.ua. Зручний онлайн каталог, доставка по всій Україні і приємна ціна допоможуть Вам у виборі. Також широкий асортимент надано в мережі роздрібних магазинів власного імпорту в Києві та Одесі, де сомельє підберуть вино, згідно з вашими перевагами і очікуваннями.

Вгору