Вина Tuscany зі знижками до -50%
Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Біле вино напівсолодке

Білі напівсолодкі вина - справжня знахідка для любителів легких напоїв з приємною пікантною солодкістю. Найбільша помилка, яку можна почути з приводу виробництва напівсолодких вин - це те, що в нього додають цукор і через це з'являється недовіра і сумнів в тому, чи варто купувати такий напій. Відповідь проста - згідно стандартів виробництва вина заборонено додавати цукор (за винятком ігристих).

Для того щоб розібратися як вина стають солодкими - розглянемо метод виробництва: спочатку виноград збирають і очищають грона від гребенів, далі пресують і відокремлюють від шкіри і кісточок, потім настає процес ферментації, в якому під впливом дріжджів цукор перетворюється в спирт. Відповідно для того, щоб у вині залишився цукор, потрібно зупинити цей процес.

Існує кілька способів:

  • знизити температуру (до 0 С -3С) або підвищити (до 60-70 С)
  • за допомогою фільтрації, відокремити дріжджі від сусла, що бродить
  • додавання діоксиду сірки

Для розуміння в цифрах - залишковий цукор в такому напої коливається в діапазоні від 30 до 80 г/літр. 

Вино біле напівсолодке отримують з таких сортів:

  • Мускат - найдавніший сорт, який любила Клеопатра. Запам'ятовується своїм стійким ароматом цитрусових і акації, а також смаком стиглої дині і лічі. Солодкість надає відтінки кленового сиропу.
  • Совіньйон блан - другий за поширенням в світі сорт винограду. В основному, з нього виробляють сухе вино, але в Бордо в парі з семійон може зустрічатися і в напівсолодкому, і в солодкому вигляді. Залежно від регіону смак може змінюватися від чітко виражених цитрусових мотивів в прохолодний період збору врожаю до ніжного білого персика і маракуї, як в теплій Нової Зеландії. Солодкість надає нотки вершків і здоби.
  • Гевюрцтрамінер - неможливо переплутати це вино з іншим, завдяки його яскравому квітковому аромату і смаку лічі та троянди. Солодкість додає маслянисту структуру.
  • Рислінг - кращі вина з цього сорту виробляють в Німеччині і Ельзасі. У Німеччині класифікація вин базується на вмісті цукру у вині. Аромат розкривається нотами яблука, свіжого нектарину і бензольним присмаком. Солодкість надає смак бджолиного воску.
  • Піно гріджио - його фруктовий і солодкий стиль зустрічається у французькому регіоні Ельзас, де він розкривається ароматами лимону, персика і дині, солодкість насичує ніжним смаком меду.
  • Шардоне - батьківщиною вважається Бургундія, але в напівсолодкому вигляді зустрічається, в основному, в Іспанії та Італії в купажі з гарганегою або кортезе. Соковитий присмак ананасу, карамболи, солодкість надає ноти жирних вершків і карамелі.
  • Шенен блан - поява його у Франції датується ще 9 століттям. Володіє ніжним ароматом ромашки і меду, нотами айви, дині і перестиглого нектарину. Солодкість додає специфічний смак зацукрованого імбиру. Іноді ви можете відчути відтінок зіпсованого яблука - деякі вина з Шенен Блан спеціально піддаються окисленню. Цей метод використовує долина Луари в регіоні Саваньєр.

З чим п'ють біле напівсолодке вино

Для того, щоб відчути і максимально розкрити всі тонкощі ароматики і смаку, напівсолодкі білі вина варто подавати охолодженими, але більш теплими в порівнянні з сухими. Стандартно температурою подачі вважається 10-14 С. Бокали меншого об’єму і звужені догори, а ніжка їх довша, щоб вино не нагрівалося.

Напівсолодкі вина дуже часто потрапляють під категорію десертних. Відповідно їх прийнято поєднувати не з основними стравами, а з десертами. З традиційних страв до них рекомендують пасту з вершковим соусом, різотто, брускетти, сирну тарілку, антипасти і інші легкі закуски, а також салати із зеленню, овочі і фрукти.

Азіатську кухню, а також гострі страви смачно поєднуються з винами з Рислінгу або Віоньє з їх квітковими нотами, але не варто подавати кислотні вина, які з такою їжею будуть сприйматися ще більш різкими.

Низька міцність у вині навпаки пом'якшує гостроту і чудово підкреслює страви, не перебиваючи насолоду смаком.

Шенен Блан і Шардоне в типі повнотілих вин зі своїм складним букетом і структурою, що огортає оксамитом, рекомендують поєднувати з нежирними видами м'яса або куркою. Також це краща гастрономічна пара до дичини і білого м'яса.

До рибних блюд, запечених на грилі, ікрі рекомендують легші середньотілі вина.

Білі вина неймовірно смачно "дружать" з сиром. Гармонізувати з Рислінгом і Шардоне будуть вершкові м'які сири камамбер, брі, маскарпоне, філадельфія. До гевюрцтрамінеру підійдуть копчені, зрілі і сири з блакитною пліснявою.

Щоб купити якісне вино необхідно враховувати місцевість, де воно вироблено, рік врожаю, сорт винограду і місце розливу (має збігатися з місцем виробництва).

Де купити біле напівсолодке вино

Ціна на вино напівсолодке біле може стартувати в середньому від 80 гривень і має широкий діапазон цінової політики в залежності від якості. Більш високої якості прийнято вважати вина виробників Німеччини, Австрії, Північної Італії, Франції. Також хороші представники в нижчій ціновій категорії можна зустріти в таких країнах, як Каліфорнія, Південна Африка, Австралія. Не поступаються в якості виробництва і виноробні країни СНД: Грузії, України, Молдови, Кубані.

Кращі вина Ви зможете знайти на сайті Vino.ua. Зручний онлайн каталог, доставка по всій Україні і приємні ціни допоможуть Вам у виборі. Також широкий асортимент з більше 4000+ позицій представлений в мережі роздрібних магазинів власного імпорту в Києві та Одесі, де сомельє підберуть вино, згідно вашим перевагам і очікуванням.

Вгору