Кількість
|
Вартість
|
||
|
Вино червоне солодке дуже популярне серед любителів насиченого смаку і приємної солодкості.
Адже варто чесно визнати, що великою любов'ю до сухих червоних вин горять не всі. На просторах нашої країни, в силу певних культурних і релігійних традицій, чітко закріпилася асоціація, що червоне вино має бути солоденьким. І саме представники цієї категорії особливо популярні: всім відомий церковний кагор, портвейн і звичайно ж італійське речото або вінсанто, що є невід'ємною частиною святкового різдвяного застілля.
Червоне солодке вино хорошої якості - це напій, вироблений за унікальною технологією з часів існування фінікійської культури. Тим не менш, хоч різні види солодких червоних вин і різняться в технологічних процесах виробництва, спільним знаменником у них завжди буде насичений майже фіолетовий колір і яскраві джемові ноти в ароматі.
Історія виробництва
Прийнято вважати, що природно солодке червоне вино подарували світу ніхто інший як фінікійці. На той момент це був єдиний метод виробництва вина в силу відсутності спеціальних цистерн і безлічі рас дріжджів, якими ми володіємо в наші дні. Стародавні винороби залишали виноград на лозах до тих пір, поки ягоди не підв’ялюються до потрібної кондиції, накопичать достатньо цукрів і втратять майже всю вологу. Завдяки цьому методу ягоди ставали більше схожими на родзинки і передавали цю ноту готовому вину, яке виходило насичено червоним і солодким.
Така технологія виробництва вин використовується і зараз.
Найбільш відомі типи
Кагор (Каор)
Говорячи про таке вино як кагор, потрібно відразу розділяти його на два види:
- вітчизняний, до якого ми всі звикли з часів свого першого причастя
- французький, який відноситься до категорії сухих вин.
Якщо говорити про класичний французький варіант цього вина, виробленого в околицях однойменного міста з сортів винограду мальбек (більше 70%), мерло і танат - це сухе червоне вино насиченого рубінового кольору, що володіє потужною ароматикою з яскравими танінними нотами. Французький Каор може похвалитися багатою палітрою ароматів від ягідно-фруктових до горіхово-кавових і трав'янистих. Смакова палітра не менше різноманітна - з яскравими нотами джему і вершкових відтінків. Ще однією незрівнянною перевагою є хороший потенціал до витримки, в середньому 10 років.
Кагори вироблені на території пострадянських країн і Греції завжди відрізняються солодким смаком.
Звичний для нас напій можуть виготовляти двома способами:
- Для виробництва використовується сорт винограду сапераві, що володіє хорошими фарбувальними властивостями і високим рівнем цукристості. Мезга проходить процес нагріву, а після - охолодження. По завершенню процесу зброджування до сусла додають концентрований виноградний сироп і кріплять виноградним спиртом, після чого кагор витримують в бочках. Вино, вироблене за цією технологією, виходить комплексним і оксамитовим, яскраво вираженою нотою чорної смородини.
- Другий метод передбачає велику варіативність використання червоних сортів, основою може стати, наприклад, каберне совіньйон. Іноді винороби проводять пізній збір врожаю, даючи можливість ягодам трохи підв’ялитись і накопичити більше цукрів. Після збору врожаю частину соку відокремлюють, зброджують, додають спирт і відправляють на витримку при більш високих температурах. Внаслідок цих маніпуляцій вино стає досить міцним з насиченою солодкувато-терпкою нотою в смаку.
Портвейн
Чи не найвідоміша солодке вино, яке підкорює яскравим ароматом, в якому органічно переплітаються ноти фруктів і спецій, що тривають в смаку, наповненому горіховими тонами. Кількість товарів, пропонованих зараз на ринку, просто величезна. Ви з легкістю знайдете будь-який вид портвейну і вінтажний, і не вінтажний. Однак перш ніж віддати перевагу тому чи іншому вину, потрібно розуміти які ноти ви хочете знайти у вині. Так, наприклад, варіант LBV (пізно бутильований вінтаж) вражає своєю неперевершеною ароматикою, а 10-річний портвейн має гарну свіжість в смаку. У більш зрілих варіантах 20 і 40-річних винах ви з легкістю відчуєте яскраву горіхову ноту в насиченому смаку.
Портвейн виробляють з 87 дозволених сортів винограду, які ростуть в долині річки Дору. Хоч процес виробництва майже не зазнав змін з моменту його відкриття, все ж фахівці виділяють два методи виробництва цього вина.
- Традиційний: виробництво цим способом передбачає максимальне залучення «ручної» праці. Все починається з процесу пресування, що проходить у величезних бетонних резервуарах, де робочі тиснуть виноград ногами. Після 3-ох денного процесу бродіння і ферментації, коли половина цукрів вже перетворилася в алкоголь, додають виноградний спирт міцністю 77%, який завершує процес бродіння. Потім вино розливають в бочки і відправляють «відпочивати», періодично роблячи переливки щоб позбутися від осаду і паралельно відбираючи проби для перевірки якості портвейну. Найякісніші зразки відправляться в погреб на дозрівання і будуть носити назву vintage port. Ціна на такі вина досить висока. Інші менш елітарні категорії Ruby, Tawny, LBV будуть проходити процес витримки, яка в середньому триває 3-6 років.
- Сучасний: ця технологія не відрізняється від попередньої по суті, але відрізняється тим, що майже всі процеси автоматизовані. Портвейни також витримуються в бочках, проте зроблені вони не з американського дубу, як для вин преміум сегменту, а з португальського дубу, що має більш пористу і пухку структуру деревини, що безпосередньо впливає на якість готового продукту. Після розливу в пляшки, портвейн залишають на певний час дозріти в них. Чим більш тривалим буде цей термін, тим цікавіше виходить вино. Велику кількість недорогих портвейнів, вироблених за даною технологією, легко знайти і купити, так як на ринку вони широко представлені.
Речото
Найсмачніше червоне солодке вино в Італії роблять у Вальполічеллі, застосовуючи і виконуючи всі найтонші нюанси технології пассіто. Виноград піддають підв’ялюванню на лозі або ж в спеціальних провітрюваних приміщеннях, розподіливши урожай рівномірно по неглибоких дерев'яних ящиках. Цей процес проходить під чуйним контролем виноробів, щоб ягоди втратили тільки ту кількість вологи, яка необхідна за технологією (близько 30%). Як правило, ягоди для по-справжньому гарного речото збирають тільки вручну, а процес підв’ялювання може тривати аж до 4 місяців. Готове речото насиченого рубінового кольору, з інтенсивним шоколадно-ванільним ароматом, вразить вас витонченим і шовковистим пряним смаком з відтінками сухофруктів.
Якщо вам пощастить отримати запрошення на сімейну різдвяну вечерю в Італії, не забудьте подарувати господарям пляшку червоного речото, так як за традицією саме це вино служить прикрасою столу.
Купити червоне солодке вино ви можете в нашому інтернет-ресурсі Vino.ua. Колекція з більш 4000+ товарів дозволить вибрати найкраще вино.