Вина Tuscany зі знижками до -50%
Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Італійське червоне вино

Італійські червоні вина вражають своєю різноманітністю! Вже хто, як не італійці знають толк у вині? Ще стародавні греки називали Італію Енотрією, що в перекладі означає "країна вина". Вона і досі носить цей чудовий титул.

Починаючи від столових вин для щоденного вживання і до преміальних колекційних зразків (особливо з Тоскани і П'ємонту) - все це створює чудовий багатий світ червоних вин Італії.

І як прекрасно, що чудові червоні вина можна з легкістю придбати в Україні.

Класифікація

Ймовірно, ви часто зустрічаєте на етикетках загадкову абревіатуру і задаєтесь питанням що ж вона означає і навіщо взагалі? Ці позначення вказують на категорію якості і можуть вам багато чого сказати. Давайте розберемося більш детально.

Існує 5 основних категорій вина Італії.

  • VdT: VdT vino - прості столові вина для пиття кожен день. Мають демократичну вартість.
  • IGT: для таких вин обов'язковими є кілька перевірок за якістю.
  • VQPRD: це якісні вина, контрольовані по регіону виготовлення.
  • DOC: контрольоване найменування за походженням. Вино має відповідати вимогам за кольором, виробничою площею, які використовуються сорти винограду, міцність і методи виготовлення.
  • DOCG - це найвищий рівень якості в Італії. Контрольовані найменування за походженням з гарантією. Норми в цій категорії строгі і контролюють багато параметрів, наприклад, врожайність повинна бути нижче. Кожен зразок вина піддається детальному технічному аналізу і дегустується фахівцями. Це все потрібно, щоб отримати схвалення Міністерства сільського господарства.

Поширені сорти винограду

На території Італії культивують більше 500 різноманітних виноградних сортів. Понад сотню використовують для виготовлення червоних вин. Крім автохтонних сортів, широко поширені і міжнародні сорти.

Розглянемо лише деякі найпопулярніші італійські сорти.

Санджовезе

Ягоди мають гарний пурпуровий колір. З цього сорту винограду виготовляють щедрі вина з насиченим вишневим смаком і красивими землистими відтінками в букеті.

Цей сорт грає головну роль в створенні вин к'янті (від 75%).

Також його використовують для виготовлення популярних італійських вин:

  • Россо ді Монтальчіно
  • Брунелло ді Монтальчіно
  • Супертосканські вина
  • Вино Нобіле ді Монтепульчано

Його культивують в Тоскані, Умбрії, Кампанії і Романьї.

Деякі зразки мають хороший потенціал до витримки - від 10 до 20 років.

Монтепульчано

Родом з центру Італії. Цей сорт дарує темно-червоні красиві вина з багатим соковитим смаком, оксамитовими танінами і тривалим післясмаком.

Одним з найпопулярніших вин є Монтепульчано д'Абруццо.

Вина з Монтепульчано виготовляють в східному Абруццо, Марке і Молізі.

Потенціал до витримки деяких зразків до 15 років.

Барбера

Барбера - третій за популярністю сорт в Італії. Він дарує чудові вина з виразною текстурою, яскравою кислотністю і оксамитовими танінами

Краще вино, яке міг подарувати світу цей сорт, це Барбера д'Асті. У цьому вині сорт показує кращі свої якості, пікантний смак і яскравий характер.

Культивують в регіонах: П'ємонт, Емілія-Романья, Апулія, Кампанія, Сицилія і Сардинія.

Потенціал до витримки - 15 років.

Неббіоло

Говорячи про цей сорт, відразу згадуються чудові вина Бароло і Барбареско. Вина з Неббіоло виходять щедрими, насиченими. Кращі вина, особливо якщо тривало витримані, походять із П'ємонту. Повнотілі, з яскравою танінністю і, в той же час, елегантними квітковими відтінками.

Барбареско і Бароло мають хороший потенціал до старіння, тому найкраще підходять для витримки в погребах.

Всі ці чудові вина виробляються в регіоні П'ємонт і мають гарний потенціал до витримки - 20+ років.

Корвіна

Це головний герой в складі вин Вальполічелла. Він володіє красивим яскравим кольором, насиченим смаком з нотами вишні і чудовою текстурою. Вина Вальполічелла відомі своєю особливою технологією виробництва з використанням аппасіменто (підв'ялювання винограду).

Всі ці вина виробляють в регіоні Венето і вони мають потенціал до красивого старіння від 10 до 20 років.

Неро д'Авола

Це найпоширеніший сорт на Сицилії. Його ще називають калабрезе. Ягоди мають насичений темний колір, мають високий вміст танінів, завдяки чому цей сорт є відмінним партнером в купажах і створює повнотілі щедрі вина.

Дуже часто італійці позначають його як «Calabrese», а не «Nero d'avola» на етикетках вин.

Сицилія і Калабрія є регіонами виробництва цього вина.

Купити італійське червоне вино

Червоне італійське вино можна купити в нашому інтернет-магазині Vino.ua. Власний імпорт і колекція з 4000+ товарів дозволять зробити кращий вибір. Також ви можете відвідати один з наших роздрібних магазинів мережі в Києві чи Одесі.

Вгору