Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Грузинське червоне вино

Червоні грузинські вина - стали справжнім винним символом країни. Смачна їжа в поєднанні з чудовими червоними винами - ось за чим їдуть до Грузії багато гурманів, створюючи при цьому цілі гастротури. Ну і варто відзначити, що саме червоне вино Грузії так впізнається і так люблять вайнловери.

Кілька слів про країну

Грузія - країна, яка вважається основною і історично успішною територією для розвитку виноробства. Адже на питання про перші докази існування вина ще до нашої ери, вказують знайдені археологами старовинні пристосування для використання при виготовленні вин. Виходячи зі знань, переданих грузинами з покоління в покоління в доповненні з вигідним розташуванням в гірській місцевості і кліматичними умовами Південного Закавказзя, сформувалася цінність і слідування традиціям, особливе ставлення до процесу і націленість на бездоганний кінцевий результат, формується визнання авторитету і впізнаваність одного з кращих виробників вин старих виноробних регіонів.

Незмінність та дотримання традицій виробництва не може не дивувати, оскільки навіть організацією ЮНЕСКО була внесена в список нематеріальних культурних спадщин старовинна технологія виробництва вина - квеврі, при якій витримка вин відбувається в посудинах з глини, розташованих в землі з її природною завжди прохолодною температурою.

Серед найбільш значущих регіонів виробництва вин Грузії відомі Кахеті, Картлі, Імереті, Рача-Лечхумі і Квемо Сванеті, Аджарія, Абхазія.

Виготовлення вин

Процес виготовлення вин в Грузії розділяється на різні види технологій, серед них найпопулярніші:

  • Кахетинська - найбільш використовувана, при якій відсутнє відділення виноградного соку від мезги. Сусло бродить, настоюючись кілька місяців разом з мезгою і гребенями, і розливається в пляшки, де вже проходить процес фільтрації. Таким способом виробляють вина, з гарною якістю і чудовими смаковими характеристиками в досить доступному ціновому діапазоні.
  • Імеретинська - відрізняється від кахетинської лише відділенням гребенів, а також періодом бродіння, тривалістю в приблизно 2 місяці, виходить в кінцевому підсумку ніжне вино з рівними і структурованими смаковими характеристиками.
  • Рача-лечхумська технологія - асоціюється з природно-напівсолодкими винами. Цей процес схожий з імеретинським, але на відміну від першого варіанта, тут для виробництва вин використовують більш зрілі ягоди пізнього збору з високим вмістом цукрів та бродіння здійснюється при температурі не більше п'яти градусів.

Різноманітність вин

Грузія виробляє більше червоного вина в порівнянні з білим. Крім цього розмаїття вин варіюється від сухих до солодких. Найпопулярніші з них:

  • Теліані - назва відповідає мікрозоні Кахетії, в якій виробляють дане вино з сорту каберне совіньйон з додаванням сапераві, витримується не менше 3 років. Це м'яке і оксамитове червоне сухе вино з ароматом барбарису, темної вишні, червоних ягід.
  • Напареулі - відрізняється насиченим темно-гранатовим кольором в бокалі та щедрим букетом червоних переспілих ягід.
  • Кварелі - насичене і танінне, витримується в бочці або частіше в квеврі 3 роки.
  • Мукузані - характерний аромат вишні і чорної смородини, витримка в дубі від трьох років. З кожним роком вино набуває красивої структури і оксамитових танінів.
  • Хванчкара - знамените грузинське вино, ціна якого буде значно відрізнятися на рівень вище. Воно дуже насичене вишуканим і елегантним ароматом і доповнене неповторним оксамитовим смаком, наповненим природною солодкістю. Кращий супровід до цього вина - смажене м'ясо, дичина, фрукти.
  • Алазанська долина - може бути як червоне, так і біле напівсолодке вино з білих і червоних автохтонних грузинських сортів винограду, в варіанті червоних вин виробляють з сорту сапераві, а в білому з ркацителі.
  • Кіндзмараулі - червоне марочне напівсолодке вино, для якого використовують популярний червоний сорт винограду сапераві з вишуканим фруктово-ягідним ароматом, гармонійним округлим смаком і розкішним післясмаком. Ідеально підходить до десертних страв і сирів.

Червоні напівсухі вина:

  • Піросмані - перлина серед червоних вин, має ніжний вишневим присмак.
  • Бараконі- купаж сортів муджеретулі і александроулі, присутні багаті аромати червоних ягід, вишні, фіалки і тривалий ягідний післясмак.

Червоні напівсолодкі вина, які варто спробувати в першу чергу:

  • Хванчкара. Сортовий склад - муджеретулі і александроулі. Територія виробництва - регіон Рача-Лечхумі славиться саме різноманітністю напівсолодких вин.
  • Кіндзмараулі - червоне напівсолодке вино з сапераві з насиченим ягідним смаком з терпкістю і присмаком в'яленої сливи.

Всі перераховані вище вина - мала частина найпопулярніших сортів. Грузія неймовірно багата на автохтонні сорти, а також має специфічну класифікацію вин за назвою мікрозон регіону виробництва.

Звичайно ж варто відвідати Грузію і відчути весь колорит спільно з вишуканою гастрономією країни. Тут виноробство стало частиною домашнього господарства, адже його виготовляють мало не в кожній родині.

В основному, домашні вина п'ють самі грузини в повсякденному житті або ж розпиваються туристами в межах країни.

Купити червоне грузинське вино

Ціна грузинського вина дуже невисока, таке вино користується великим попитом, адже воно як ніщо інше гармонійно поєднується з пряними місцевими ласощами.

Але, незважаючи на це, для того щоб доторкнутися до історії колоритної і гостинної Грузії не обов'язково брати путівку, адже Ви завжди можете купити найкращі позиції вин в онлайн магазині Vino.ua. Зручний каталог та приємна ціна допоможуть зробити приємну покупку. Ви можете замовити доставку в будь-яке місто України, або ознайомиться ближче з широким асортиментом в мережі роздрібних магазинів власного імпорту в Києві та Одесі, де сомельє підберуть вино, згідно вашим перевагам - будь то біле Мцване або ж чудове Кіндзмараулі.

Вгору