BLACK WINE DAY 💚 Знижки ВАУ!
Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Вино DOC досить щільно заполонило полиці магазинів, оскільки до цієї категорії відноситься багато популярних вин. Розберемося детальніше що ж це за вина і чим особливе позначення DOC.

DOC - це абревіатура, що позначає категорію якості в італійській класифікації (іноді і для сирних продуктів). Розшифровується вона як Denominazione di Origine Controllata - вино, що контролюється по території походження. Якщо говоримо про законодавче значення, то мається на увазі, що виробник вина повинен слідувати регламентованим нормам. Вони включають правила щодо сорту винограду, обмеження по врожайності, особливості виготовлення в конкретному регіоні. На кожній етикетці з позначенням DOC має бути написано про регіон походження і вінтаж.

Як же з'явилося італійське вино doc

Насправді поява класифікації вин в Італії була після французької системи, де ще в стародавні часи люди помітили, що в деяких місцях виноград дозріває краще і вина з нього виходять на порядок смачніше. Вина з даних видатних ділянок, регіонів називали ім'ям тієї місцевості, в якій виготовлялося вино - в назвах було чітко відображено місце походження. Так почали з'являтися перші географічні райони та мікрозони виноробства, перші апелласьони і терруари, почали більше контролювати процес виготовлення.

Класифікація

Існують наступні категорії якості:

  • В країні категорія найвищої якості - DOCG (denominazione di origine controllata e garantita) - саме в назві слово «garantita» споживачі розуміли, що гарантовано отримували вина, виготовлені відповідно до більш строгих стандартів, з відібраного винограду кращих лоз. Місце розливу збігалося з місцем виготовлення. З'явилися перші найменування DOCG з початком вісімдесятого року. Сюди віднесли Бароло і Барбареско з П'ємонту, Brunello di Montalcino і Вино Нобіле ді Монтепульчано з Тоскани.
  • DOC (Denominazione di Origine Controllata) підлягає контролюванню територією походження, а також вінтажу. Вся ця інформація позначається на етикетці кожної пляшки.
  • IGT (Indicazione Geografica Tipica) таке вино може мати велике розмаїття і широкий ціновий діапазон. Вино з такою абревіатурою передбачає, що як мінімум 85% винограду походить з однієї області.
  • VdT (Vino da Tavola) прості вина із зазначенням виробника.

На сьогоднішній день Італія має 332 зони DOC і першою зоною, яка отримала цей статус, стала Vernaccia di San Gimignano.

Особливості зон DOC

Одними з найпопулярніших зон, які отримали статус DOC, є:

  • Etna DOC знаходиться в виноробної зоні Сицилії поблизу діючого вулкану, який періодично викидає попіл, який слугує удобренням ґрунтів. Ця зона часто порівнюється з бургундським кот д'ор, але головна відмінність - все-таки Етні не вистачає тієї минеральності, що так виражається в винах Бургундії, особливо зоні Шаблі. Білі вина тут роблять із сорту винограду катарратто, а червоне з нерелло маскалезе і т.д.
  • Primitivo di Manduria - розташований на Півдні Італії в Апулії, що омивається морями з протяжною береговою лінією. На карті це носок схожої на чобіт території Італії. Клімат тут середземноморський з сухим літом і теплою зимою, але присутність моря з його морським бризом і відображенням променів сонця в воді дає ягодам дозрівати в хорошому кліматичному середовищі і отримувати яскраві вина з натяком на мінеральність крейдяних грунтів.
  • Montepulciano d'Abruzzo - аппелласьон з'явився ще в 1968 році, розташований вздовж узбережжя. Вино на 85% складається з монтепульчано, який відповідає за структуру і надає насичений колір, в ароматі яскраво виражені ягідно джемово мотиви ожини, вишні, шовковиці з присмаком підліску.
  • Bardolino часто порівнюють з французьким Божоле. Володіє легкими танінами і тільністю. Виготовляють Бардоліно у Венето поблизу озера Гарда. При виготовленні використано бленд сортів корвіна, рондінелла, молінара, також дозволено додавати інші сорти мерло, каберне совіньйон, барбера, санджовезе.
  • Soave - для виготовлення цього вина використовують виноград гарганега і треббіано, які ростуть в зоні Венето. Це завжди ніжні, кислотні білі вина з нотами лимонної цедри, дині, гірчинки мигдалю. У більш теплий період збору можуть з'являтися аромати манго, мармеладу, фенхеля і печеного яблука.
  • Valpolicella - виробляють також в зоні Венето з сортів корвіна, рондінелла, молінара. Це базове легкотіле червоне вино з вираженим фруктово-ягідним ароматом з яскравим вишнево-чорничним післясмаком.
  • Prosecco - найяскравіша зона виробництва, улюбленого для багатьох, італійського ігристого просекко. Виготовляють його із сорту глера методом Шарма, коли вторинне бродіння проходить в сталевих резервуарах. Таке ігристе вино має великі обсяги виробництва, оскільки користується величезною популярністю серед любителів вина у всьому світі.
Вгору