No words – New World! Акція на вина Нового світу
Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Білі сухі вина Італії захоплюють своєю різноманітністю і багатством.

Італія - найяскравіша і значуща країна, яка увійшла в історію виноробства, оскільки вино тут вироблялося і активно випивалося багато років тому за часів Стародавнього Риму, коли воно служило більше як повсякденний напій замість води. В ті часи вода дуже часто і швидко псувалася і для її знезараження використовували альтернативу у вигляді винних напоїв. Крім того, завдяки римлянам, виноградники поширилися по Європі, адже для потреб армії була потрібна "вода з антисептичними властивостями" і розбиваючи табори, вони висаджували на території виноград. Але активно розвиватися виноробство почалося в 11 столітті з розширенням торгових шляхів і перших економічних взаємин. Після всіх злетів і падінь протягом багатьох років виноробства, Італія займає перше місце як найбільший виробник вин за обсягом.

Регіони виготовлення

В країні виділяють 20 виноробних регіонів, що також діляться на підгрупи:

  • Північна частина Італії (зона П'ємонту, Лігурія, Венето, Фріулі- Венеція-Джулія, Валле д'Аоста, Трентіно-Альто-Адідже)
  • Центральна частина (Тоскана, Умбрія, Марке, Емілія-Романья, Абруццо, Лаціо)
  • Південь (Кампанія, Апулія, Калабрія, Базіліката, Молізе)
  • Острівна частина (Сардинія і Сицилія)

Сорти винограду

Італійське вино біле сухе виготовляють з найрізноманітніших сортів як міжнародних, так і місцевих. В Італії дуже багато унікальних автохтонних білих сортів.

  • Катаратто бьянко - зосереджений на території Сицилії. З нього виходять легкі вина і часто він обраний провідним сортом в купажі з карріканте або шардоне, а також для виробництва кріплених Марсали. Напій має високу кислотність, що формує приємний баланс з відтінками білих квітів і цитрусових фруктів. При витримці в бочці з'являються маслянисті тони і вино стає більш округлим і структурним.
  • Грілло - ще один автохтонний сорт Сицилії. Для винограду цього сорту характерна висока цукристість, що надає вину приємну солодкість в післясмаку і світло-солом'яний колір. Наявність аромату цитрусових, абрикоса і мінеральність Грілло створює відмінну гастрономічну пару з рибою, пастою, різотто.
  • Піно гріджіо - родом з Франції, але в Італії один з найбільш поширених сортів, який розкривається тут по особливому, завдяки вигоді від умов клімату. Стилістика вина піно гріджіо може відрізнятися від занадто сухого і мінерального (завдяки витримці в сталевих чанах набирає більше легкості і свіжості), до більш солодкого фруктового (як в Сицилії, Тоскані і Фріулі-Джулії-Венеції, де більш сонячний і сухий клімат дозволяє винограду концентрувати цукру, а витримка в бочці і на осаді формує процес малолактичної ферментації.
  • Соаве - вино характеризується свіжим характером і мінеральними відтінками. Вино зі складу 70% гарганега і 30% шардоне, треббьяно ді соаве і піно блан. Вино досить кислотне, але легке і солонувате з нотами консервованого лимона, дині, персика, мигдалю. У більш витриманих варіантах чітко виділяють ноти печеного яблука, меду, мармеладу.
  • Треббьяно - вважається, що цей сорт з'явився ще, завдяки етрускам і древнім римлянам. Треббьяно часто купажують з іншими сортами, оскільки в поодинці він не дає тієї насиченості і яскравості. У його ароматі присутні фруктові нотки зелених яблук, абрикосів, білого кольору, а в післясмак залишається приємна мигдальна гірчинка.
  • Верментіно - сорт винограду росте на території спекотної Тоскани уздовж узбережжя Тоскани і простягається аж до Лігурії і Сардинії, де займає друге місце за кількістю посадок. Це вино досить елегантне і витончене, кислотне і мінеральне. У більш теплих зонах Тоскани вина виходять з яскравими фруктовими нотами. Любителі верментіно відзначають, що він має гіркий присмак, схоже на м'якоть грейпфрута, яка стала характерною рисою в італійських винах через фенольну гіркоту. Для цього вина характерні аромати цитрусових - лайма і грейпфрута, яблука, білих квітів, або, в більш теплий період збору врожаю, будуть чутні тропічні аромати манго і ананаса. Таке багатогранне вино відмінно підійде до насичених смажених страв, морепродуктів і томатного соусу.
  • Совіньйон блан - невеликі території посадки, але все ж користується величезною популярністю. Вирощують, в основному, в Альто Адідже і Сицилії. Жаркий клімат цих зон формує в італійському совіньйоні більш тропічні і квіткові мотиви дуже схожі до новозеландського совіньйону. Охарактеризувати вино можна так - висока, але гармонійна кислотність з вибуховим букетом маракуйї, дині, персика, ананаса, агрусу і смородини.
  • Москато - найдавніший сорт винограду в світі, відомий він в зоні Москато д'Асті, де виробляють напівсолодкі ігристі вина, які заполоняють світські вечірки в колах прекрасних дам. Він багатий на яскравий медовий смак з квітковими мотивами акації, цитрусових квітів, лічі, груші, мандаринів.

Кращі вина Італії та багато іншого супутнього товару можна знайти на сайті Vino.ua. Ціна білих вин з Італії стартує від 150 грн. Біле сухе італійське вино також можна придбати в мережі роздрібних магазинів Vino.ua в Києві або Одесі. 

Вгору