Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Вино аліготе універсальне та чудово акомпанує для вживання з різними стравами.

Цей виноград ще називають як "третій" сорт винограду Бургундії, що є більш простим і невидатним родичем престижного шардоне. Всім відомо, що аліготе має французьке походження і найбільше вирощується на цій території, але також великі площі аліготе знаходяться в Східній Європі. Великі виноградники аліготе розташувалися в таких країнах, як Болгарія, Румунія та в Україні. Тут аліготе має багато шанувальників та любителів цього вина.

Кілька слів про сорт

Сорт винограду, що вперше зареєстрований у Бургундії у 18 столітті і до сьогоднішнього дня вирощується тут, а також його культивують і в інших країнах. Це помірно урожайний виноград, який найкраще росте на горбистій місцевості, а саме на схилах, що виходять на південний схід, та у теплі посушливі роки. Аліготе дозріває рано, він відрізняється морозостійкістю у порівнянні з іншими сортами винограду.

Аналіз ДНК довів, що цей сорт належить до широкого сімейства піно, куди входить і шардоне. Варто відзначити найважливішу роль аліготе у виготовленні ігристих вин Креман де Бургонь.

Для бургундського винороба aligote не так вигідно вирощувати, як шардоне, тому його, як правило, відносять до виноградників нижчої якості. У неправильних руках і неправильних місцях він може виробляти рідкі, різко кислі вина, які нічим не примітні. Однак найкращі виробники виготовляють збалансовані вина з горіховими та цитрусовими нотками, які є найбільш привабливими для пиття. Найкращі вина аліготе традиційно надходять із Бузерона в Кот-Шалонезі.

Після філоксери, яка знищила величезну кількість виноградників по всій Європі, Aligoté продовжував існувати під основним найменуванням Bourgogne Aligoté, заснованим вже в 1937 році. Більшість з них - це недорогі та прості білі вина, зроблені в основному з більш плідного клону Aligoté vert, вирощеного на менш цінних та багатих ґрунтах рівнин долини Сона. Шанувальники Аліготе вважають, що його ключовим атрибутом є те, що він виражає терруар більш тонких кам'янистих ґрунтів на схилах пагорбів.

Аромат та смак

Вина, що виготовлені з аліготе, зазвичай сухі за стилем, з виразними нотами квітів та трав'яними відтінками, які природно посилюються за рахунок виразної кислотності. Його часто використовують у купажах, особливо в тих, які виробляються в Каліфорнії для ринку США, де він може обдарувати менш структуровані та виразні вина яскравою кислотністю та багатогранним ароматом.

З чим пити аліготе

Володіючи нежирним мінеральним стилем і кислотністю, що очищає смак, аліготе чудово поєднується з рибними стравами і супами, салатами і сирами з коров'ячого молока.

Вгору